mandag 8. juni 2015

Nybakt brød

Jeg elsker lukten av nybakt brød, og følelsen av å ha gjort noe bra for matinntaket til familien min ( mann og barn). Det er ikke til å stikke under en stol at mange av brødene i dagens butikker ikke er så bra for magen vår. Det merker vi ved oppblåsthet, lav energi  og at vi kanskje ikke blir så mette og spiser desto mer . Jeg har satt meg fore at om jeg skal gjøre en bra ting for familiens kosthold, så skal jeg sette meg inn i å bake gode brød. Det er noe med nytelsen av å gjøre ett godt stykke håndarbeid, som det jo er:-), nytelsen av lukten underveis og skrytet man får etterpå, når det blir bra vel og merke. For det er det ikke alltid at det gjør når jeg baker bakst.
I denne oppskriften har jeg brukt en anelse tørrgjør, men venter med glød på en starter på surdeig. jeg har noen gode venner og naboer som gir meg en bit av lykke og jeg skal prøve å føre denne deigen av historie videre,-)
Følg med videre på min surdeigslære vei.

Det jeg har brukt til dette brødet er:

6 dl vann
knivsodd tørrgjær
1ts salt
2 ss honning
625 g mel ( jeg blandet ca 50/50 hvetemel og sammalt hvetemel, gjerne spelt og økologisk hvis man får tak i det)
Ta gjerne også nøtter , frø du liker å putt opp i og, jeg brukte litt solsikkefrø.
1 dl solsikkefrø til å ha i bunnen av gryta, støpejernsgryte, formen eller kjelen.

Bruke en kjele med lokk, eller keramisk form med lokk. Jeg har med hell brukt begge deler. Denne gangen har jeg brukt en kermisk form som mannen min var så heldig å få til bursdagen sin.

Rør sammen alle ingrediensene med en røreskje. deigen skal være myk og klissete. Sett deigen til heving i romtemperatur i 12 timer, jeg laget deigen ved 18 tiden søndag kveld.

På morningen setter du formen eller kjelen du skal bruke inn i ovnen , som du setter på 250 grader. Når ovnen og gryten er varm, drysser du solsikkekjerner i bunnen av gryte, jeg tok også litt grovt mel, da slipper brødet lettere bunnen når et er ferdig.
Ta deigen ut av bollen og på kjøkken benken og vend den noen ganger i litt mel, hvelv den så opp i gryta, sett på lokket og inn i ovnen.



 Stek først med lokket på i 30 minutter, ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter.

La brødet hvile en stund før du skjærer i det.

Voila, verdens beste brød og mange god ord fra familien!!
Lykke till!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar